Om sorg, når du har mistet og har haft organdonation tæt inde på livet

Hør psykologen fortælle om sorg og organdonation. Du finder også links til mere hjælp eller viden om sorg og organdonation.

Sorg er en naturlig, men smertefuld reaktion på det, at miste. 

 

Psykolog Louise Skriver Jønsson fortæller i filmen om, hvad der kendetegner sorg:

Sorg og organdonation

I forbindelse med en organdonation, er dødsfaldet ofte kommet uventet og pludseligt. Det kan også være med til at forstærke sorgreaktionen. Hør psykologen fortælle: 

Her kan du søge mere hjælp og viden

Information om modtagerne af organerne

Organdonation er anonymt i Danmark, og man kan derfor ikke få at vide, hvem modtagerne er, men man kan få at vide, hvilke organer, der er blevet transplanteret.

 

I det omfang det er muligt, vil man også kunne få at vide, hvordan det senere hen går modtagerne af organerne.

 

Du er altid velkommen til at kontakte Dansk Center for Organdonation, så hjælper vi dig videre med at få oplysninger om det, i det omfang det er muligt. 

 

 

Videnscenter for Patientstøtte

Videnscenter for Patientstøtte har særligt fokus på at hjælpe børn og unge, som har mistet, eller hvis der er alvorlig sygdom i familien.

 

Hjemmeside for børn og unge

Videnscenteret har udarbejdet hjemmesiden  nårmorellerfarbliversyg.dk til børn, unge og deres forældre. Her kan du finde en række materialer, som børn og unge selv kan anvende som hjælp til at bearbejde sorg.

 

På hjemmesiden er der også en række værktøjer og viden, som forældre og andre voksne i børnenes omgangskreds kan anvende for at hjælpe børn og unge bedst muligt.

 

Guide til forældre og omsorgspersoner

Du kan på hjemmesiden også også se en aldersopdelt guide til, hvordan du bedst støtter dit barn, alt efter om barnet er 0-2 år, 3-6 år, 7-12 år eller teenager.

Det Nationale Sorgcenter

Det Nationale Sorgcenter, Børn, Unge & Sorg tilbyder gratis hjælp til børn og unge under 28 år, der har mistet en forælder eller søskende efter alvorlig sygdom, selvmord eller ulykke inden for de seneste år.

 

Telefonrådgivning 

Det Nationale Sorgcenter tilbyder telefonrådgivning til netværket omkring børnene og de unge i forhold til, hvordan man bedst kan støtte dem. Derudover rådgiver og uddanner centret fagfolk, der gennem deres arbejde, fx i sundhedsvæsenet eller institutioner/skoler, kommer i kontakt med disse børn og unge.

 

Hjælpen i Børn, Unge & Sorg er gratis, og alle medarbejdere har tavshedspligt.

 

Pjece med gode råd

Det Nationale Sorgcenter har også udgivet en pjece med 16 gode råd fra unge, der har mistet.

Psykologhjælp og sorggrupper

Hvis du har behov for en psykolog

For nogle pårørende kan det være meget vanskeligt at komme gennem sorgen, og der kan blive brug for professionel hjælp. Via egen læge kan du blive henvist til en psykolog, hvis du har behov for det.

 

Hvis du vil finde en sorggruppe

Hvis du har brug for hjælp og støtte kan du også besøge sorgvejviseren.dk. Her finder du en oversigt over gratis sorggrupper i hele landet for efterladte efter dødsfald.

Folder til dig, som er pårørende

I pjecen kan du bl.a læse om:

  • Hvad er hjernedød?
  • Mulighed for organdonation
  • Afskeden
  • Når du kommer hjem 

 

Klik for at læse pjecen

Derudover har Dansk Center for Organdonation skrevet en pjece til pårørende til organdonorer efter cirkulatorisk død.

 

Se pjecen ved donation efter cirkulatorisk død

Billede af folder