09.06.2021

Danskerne registrerer sig i stor stil i Organdonorregistret

På blot en uge har flere end 26.000 danskere registreret sig i Organdonorregistret for første gang. Det svarer til ca. halvdelen af de nye registreringer, der gennemsnitligt kommer på et år.

 

Flere end 60.000 danskere har registreret deres holdning til organdonation i Organdonorregisteret efter den første uge med det digitale sundhedskort som app. Sundhedskortet blev lanceret den 1. juni af Sundhedsministeriet og indeholder en opfordring til at registrere sin holdning i Organdonorregistret. Den opfordring har mange danskere taget til sig.

 

Ud af de mere end 60.000 registreringer har 26.629 danskere registreret sig for første gang. På et gennemsnitsår er der mellem 50.000 - 60.000 nye registreringer i Organdonorregistret. Antallet af nye registreringer i den første uge med det digitale sundhedskort svarer dermed til cirka halvdelen af nye registreringer i et gennemsnitsår.

 

Mange danskere har også været inde og ændre i deres tidligere registrering. Særligt har mange ændret deres registrering fra 'Fuld tilladelse til organdonation' til 'Fuld tilladelse til organdonation og forskning.'

 

1 ud af 4 danskere over 15 år har nu registreret sig i Organdonorregistret

De mange nye registreringer betyder også, at 1 ud af 4 danskere nu har registreret sig i Organdonorregistret. Centerleder i Dansk Center for Organdonation Helle Haubro Andersen glæder sig over fremgangen.

 

"Vi ved, at 2 ud af 3 danskere har taget stilling til organdonation, men mange har ikke registreret deres holdning i Organdonorregistret. Med lanceringen af det digitale sundhedskort og pop-up beskeden om også at tage stilling til organdonation er det blevet let for danskerne at få registreret sig i Organdonorregistreret. Ugens mange nye registreringer vidner om, at det lige var det kærlige skub, mange havde brug for", siger Helle Haubro Andersen.

Ikke i mål endnu

Der er fortsat mange danskere, som ikke har downloadet det digitale sundhedskort. Derfor formoder Dansk Center for Organdonation, at der også i den kommende tid vil komme flere registreringer i Organdonorregistret.

 

Pop-up beskeden i forbindelse med det digitale sundhedskort er blot ét blandt mange tiltag, der er iværksat for at få danskerne til at forholde sig til og registrere deres holdning til organdonation.

 

"Vi ved, at det letter en meget vanskelig situation for de pårørende, der skal tage afsked med deres kære, når afdøde har registreret sin holdning til organdonation. Derfor er det vores mål, at få flest mulige af de danskere, der allerede har taget stilling til organdonation til også at registrere deres holdning i Organdonorregistret. Derfor opfordrer vi løbende danskerne til både at snakke om og tage stilling til organdonation eksempelvis via kampagner, på de sociale medier, i undervisningsmateriale eller via oplæg," forklarer Helle Haubro Andersen.

Fakta 

  • 1.198.797 danskere var registreret i Organdonorregistret pr. 31. maj 2021
  • 1.225.391 danskere var registreret i Organdonorregistret pr. 7. juni 2021
  • 715.719 danskere har downloadet det digitale sundhedskort i perioden 1. juni – 7. juni 2021
  • 8,4 procent af de danskere, der har downloadet det digitale sundhedskort, har også registreret sig i Organdonorregistret
  • Alle danskere over 15 år har mulighed for at registrere sig i Organdonorregistret 

Kilder

• Tallene er Dansk Center for Organdonations beregninger baseret på tal fra Sundhedsdatastyrelsen (8. juni 2021).
 Det skal pointeres, at vi ikke   kan påvise, at alle nye og   omregistreringer er sket   alene på grund af sundhedskort-app'en.

• Danmarks Statistik, Folketal, 8. juni 2021
• Digitaliseringsstyrelsen

Tag stilling
Du kan tage stilling til organdonation på tre lige juridisk gyldige måder
Organdonorregisteret:

Organdonorregisteret:

Login på sundhed.dk med dit NemId og registrér dit valg

Donorkort:

Donorkort:

På donorkort, som du selv skal bære på dig

Mundligt:

Mundligt:

Mundligt til dine pårørende.

Fortæl din familie, hvad du ønsker, så de kan følge dine ønsker.