11.03.2021

Ét år med COVID-19 udfordringer

For præcist ét år siden trykkede Mette Frederiksen på STOP-knappen og lukkede Danmark ned på grund af COVID-19. Det har betydet store omvæltninger for mange danskere. Hospitalerne har håndteret corona-restriktioner, så arbejdet med organdonation langt hen ad vejen er fortsat som hidtil.

 

På Odense Universitetshospital, som hvert år gennemfører en række donationsforløb, har personalet tænkt ekstra meget over, hvordan de kan sikre, at de pårørende til en organdonor får taget god afsked med deres kære. Særligt nu, hvor corona-restriktioner spænder ben for den nære kontakt og uhindret samvær med alle de nærmeste.

 

"Det er meget vigtigt for os, at de pårørende får ro og omsorg, når de skal tage afsked med deres kære, og det skal vi sætte så trygge rammer for som muligt på hospitalet. Det harmonerer ikke specielt godt med mundbind og afstand, men vi har fundet en vej igennem det. Når der har været mere end én pårørende til stede, har vi for eksempel sørget for at holde ekstra god afstand til hinanden og spritte hænder en ekstra gang. Men selvfølgelig kan de pårørende holde den døende i hånden eller ligge i sengen hos denne, hvis de vil det, akkurat som altid", siger intensiv- og donationsansvarlig sygeplejerske i Odense, Camilla Larsen. 

 

Rekordmange donationer

 

"Det har været helt naturligt for os at fortsætte med vores organdonationsforløb som altid, trods COVID. Organdonationspatienterne og deres pårørende skal jo behandles som alle andre patienter og pårørende, som vi hver dag gør vores bedste for", siger Camilla Larsen.

 

Den indsats resulterede i 2020 i 34 organdonationer på Odense Universitetshospital, hvilket var seks flere end i 2019. På landsplan blev der på trods af COVID-19 gennemført 124 organdonationer i 2020, hvilket er det højeste antal de seneste 10 år.

 

Livet som transplanteret under corona

 

Når Camilla Staubo kigger tilbage på det sidste år, står "COVID-19" og "isolation" allertydeligst frem i hukommelsen. Som lungetransplanteret og dermed særligt sårbar, skal der ikke gambles med sikkerheden. Derfor valgte hun at gå i isolation, da landet lukkede ned den 11. marts 2020, fordi hun var bange for at få corona.

Camilla Staubo har nu fået sine to corona-vaccinationer og kan se frem mod en sommer i selskab med venner og familie.

 

"Jeg har været meget bange for, om jeg skulle dø af corona, og det har været forfærdeligt at gå og vente på vaccinen, men nu kan jeg sænke skuldrene igen", fortæller Camilla Staubo, der fejrede anden vaccination med champagne og god mad.

 

Her kan du læse mere om Camilla Staubos oplevelser i en corona-tid.