14.01.2022

Nye tal for 2021: Få overblikket her

Tallene bekræfter langt hen ad vejen tendenser fra tidligere år. De ældre udgør en stor andel af organdonorerne, og i alt donorede 105 danskere et organ.

 

Næsten hver sjette organdonor var 70 år eller ældre, svarende til 17 procent af alle organdonorer i 2021. Det til trods for, at kun 12 procent af de registrerede i Organdonorregistret er 70 år eller ældre. Hermed tilbagevises den udbredte misforståelse om, at man kan blive for gammel til at donere organer. Den hidtil ældste doner var hele 92 år.

 

Det samlede antal donorer

I alt gav 105 afdøde personer organer videre til patienter, der havde brug for et nyt organ. Udover de afdøde donorer gav 68 levende donorer en nyre. Desuden donerede en enkelt forældre en del af sin lever til sit barn. Leveren vil vokse sig stor sammen med barnet.   

Så mange har fået et nyt organ

Ser vi på hvor mange, der har modtaget et nyt organ, er tallet fra 2021 på 348 personer. Nogle af dem har modtaget mere end ét organ, og der er transplanteret 352 organer fra danske donorer. Vi har et samarbejde med de øvrige nordiske lande, så danske patienter bliver også transplanteret med organer fra udenlandske donorer, ligesom vi afgiver organer til patienter i norden. Samarbejdet sikrer, at de patienter, der har størst behov for et organ, får det, ligesom det også skal sikre det bedst mulige match mellem organdonor og modtager.

Så mange venter på et nyt organ

Ved udgangen af 2021 ventede 389 personer på at få et nyt organ. Det er fortsat et højt tal, men det følger tendensen de seneste fire år, hvor antallet er faldende. Ved udgangen af 2018 ventede hele 477 personer på et nyt organ.

Så mange har taget stilling

To ud af tre danskere har taget stilling til organdonation og har enten fortalt det til de nærmeste, udfyldt et donorkort eller registreret deres holdning i Organdonorregistret. Det tal har ligget stabilt i flere år, men andelen af registrerede i Organdonorregistret stiger stødt. 1.290.605 danskere har nu tilkendegivet deres holdning i registret. Det svarer til 26 procent af alle danskere.

 

Dyk selv ned i flere tal her.