07.07.2021

Rekordmange registreringer i Organdonorregistret

Med næsten 52.000 nye registreringer i Organdonorregistret i løbet af juni måned, er der kommet lige så mange nye til, som der normalt kommer på et helt år. Det rekordstore antal er godt hjulpet på vej af den nye sundhedskort-app, som opfordrer brugerne til at tage stilling til organdonation.

Da Sundhedsministeriet lancerede sundhedskortet som app den 1. juni stod der knap 1.2 millioner danskere registreret i Organdonorregistret. Én måned senere er tallet nu 1.250.341. Helt nøjagtig er antallet af nye registrerede steget med 51.960 i løbet af juni måned, hvilket svarer til det antal registreringer, der er på et gennemsnitsår.

 

"De flotte tal vidner om, at mange danskere, som egentlig har taget stilling til organdonation har haft brug for det sidste lille skub til at få registreret deres holdning i Organdonorregistret. Inden Sundhedsministeriet lancerede deres nye app havde 24 procent af danskerne over 15 år tilkendegivet deres holdning i registret. Nu efter en måned med app'en er det tal steget til 26 procent", fortæller centerleder i Dansk Center for Organdonation, Helle Haubro Andersen.

 

Flere benytter lejligheden til om-registrering

Det er ikke kun nye førstegangs-registrerede, der har fundet vej til Organdonorregistret i juni måned. I alt har 105.077 danskere været på sundhed.dk for at registrere eller om-registrere deres valg vedrørende organdonation. For eksempel blev det først i 2019 muligt at vælge tilladelse til, at der må forskes på de organer, som vil blive brugt til transplantation. Det har flere end halvdelen af dem, der har registreret sig i juni måned sagt ja til. Det er også muligt at registrere et ja til organdonation under forudsætning af de pårørende accept.

 

"Hvis det er mange år siden, man angav sin holdning til organdonation, kan det være en god ide, at logge på igen for at følge op. Måske man har ændret holdning siden sidst, eller måske man gerne vil give de pårørende det sidste ord, hvis organdonation bliver en mulighed ", siger Helle Haubro Andersen.

 

Digitaliseringsstyrelsen, som står for udrulning af Sundhedskort app'en, oplyser, at den er blevet downloadet i alt 1.089.062 gange i juni måned. App'en har helt sikkert været den primære grund til, at antallet af nye registreringer i juni måned er øget så meget.

Fakta 

  • 1.198.797 danskere var registreret i Organdonorregistret pr. 31. maj 2021

  • 1.250.341 danskere var registreret i Organdonorregistret pr. 30. juni 2021

  • 1.089.062 danskere har downloadet det digitale sundhedskort i perioden 1. juni – 30. juni 2021

  • Alle danskere over 15 år har mulighed for at registrere sig i Organdonorregistret 

Kilder

  • Tallene er Dansk Center for Organdonations beregninger baseret på tal fra Sundhedsdatastyrelsen (30. juni 2021).
    Det skal pointeres, at vi ikke  kan påvise, at alle nye og om-registreringer er sket alene på grund af sundhedskort-app'en.
  • Digitaliseringsstyrelsen