Registrér dig

Hjernedødskriteriet

Vi har to dødskriterier: Hjertedød og hjernedød. Langt de fleste mennesker hjertedør. Her holder hjertet holder op med at slå, og vejrtrækningen standser. I de tilfælde, hvor hjernen dør først, kan organdonation blive en mulighed.

Fra 2020 vil det også være muligt at donere efter cirkulatorisk død, ofte refereret til som hjertedød. Læs mere i vores nyhed: Danmark indfører procedure, der kan øge antallet af organdonorer markant.

150 – 200 tilfælde af hjernedød om året

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der i Danmark omkring 150-200 tilfælde om året, hvor hjernen dør først. Det er derfor kun relativt få, der dør på en sådan måde, at organdonation bliver en mulighed.

Når man er hjernedød, er man død

En hjernedød er ikke en bevidstløs, der kan vågne igen. Hjernedød er en uoprettelig tilstand. Den hjernedøde er død og kan ikke mærke noget – der er hverken tanker eller følelser, da tanker og følelser ikke eksisterer i en død hjerne. En person, der er hjernedød, kan ikke selv trække vejret og må derfor ligge i respirator. Med hjælp fra en respirator kan hjertet stadig slå og vejrtrækningen kan holdes i gang.

Behandling med respirator, væske og medicin gør det muligt at bevare organernes funktion, så de kan doneres til et andet menneske. Det er i denne periode, at man kan udtage organerne til transplantation.

Spørgsmål og svar om hjernedød

Du kan ikke vågne op igen
Hjernedødsundersøgelsen
Må pårørende deltage i undersøgelsen?
Hvad siger loven?

Film: Hjernedød – du er helt død

Sundhedsstyrelsen har lavet en film om organdonation og hjernedød. Filmen skal ses med lyd. Filmens fakta er baseret på tal fra 2016.