Registrér dig

Hvad kan jeg donere efter min død?

Vitale organer

Du kan donere vitale organer, som hjerte, lunger, lever, nyre og bugspytkirtel.

Fra 2015 begyndte vi i Danmark også at transplantere bugspytkirtlen, som altid transplanteres sammen med en nyre. Denne transplantation hjælper meget nyresyge med sukkersyge tilbage til et liv uden dialyse og insulin

Hornhinder og knogler

Du kan også donere hornhinder og knogler. Selvom du har mulighed for at afkrydse “hud” i donorregistret og på donorkortet, så er det ikke længere praksis at transplantere hud fra afdøde i Danmark. Den teknologiske udvikling i dag gør det muligt at anvende andet biologisk materiale i stedet.

Hvad kan jeg donere, mens jeg lever?

Én nyre

Hvis du er rask, kan du donere én nyre, mens du lever. Tidligere var praksis, at donor og modtager skulle have et nært forhold til hinanden, som for eksempel en familierelation. I dag er den grænse flyttet, så omgangskredsen også kan donere.

Risikoen ved at donere en nyre er yderst minimal, og langtidsprognosen for modtageren er bedre end efter nyretransplantationen fra afdøde donorer.

Nyreforeningen har udgivet pjecen Min nyre kan blive din, hvor du kan læse mere om de praktiske og psykiske aspekter af nyredonation fra levende.

Til toppen

Registrér dig