Sæt fokus på organdonation i uge 40

Lørdag d. 9. oktober er det Organdonationsdag, og du kan hjælpe med at sætte fokus på emnet i din afdeling eller på dit hospital. Vi har samlet en række materialer, forslag og gode erfaringer fra donationsansvarlige nøglepersoner, så du også nemt kan sætte fokus på organdonation.

Få inspiration til hvordan du kan sætte fokus på organdonation på dit hospital. Der er både undervisningsmaterialer, quizzer til kolleger og borgere samt gode erfaringer fra donationsansvarlige nøglepersoner.

 

Du kan bruge materialerne som de er, eller evt. arbejde videre med dem, så de passer til dit initiativ.
Forslagene og materialerne er målrettet: 

Intensiv 

Quiz dine kolleger

Læg en quiz i frokoststuen og udlov en præmie til den kollega, der har svaret korrekt på alle spørgsmål. Med quizzen kan du også få indsigt i, om der er områder, hvor dine kolleger mangler viden.

Undervis dine kolleger

Du kan fx undervise dine kolleger på en morgenkonference, til et personalemøde eller en temaeftermiddag.

Vi har lavet forskellige undervisningsmaterialer, som du kan benytte.

 

Inviter hospitalspræsten

Inviter hospitalspræsten til at deltage i en temaeftermiddag, hvor temaet eventuelt kan være markering af døden eller  afskeden. Hospitalspræsten kan give andre vinkler og andre betragtninger på arbejdet med pårørende.

Akutmodtagelser og Traumecentret 

Undervis dine kolleger i Akutmodtagelsen og i Traumecentret

Undervis dine kolleger i Akutmodtagelsen og i Traumecentret. Vi har udarbejdet en PowerPoint præsentation, som gør det let for dig. Du kan f.eks. undervise dine kolleger til en morgenkonferencer eller tavlemøder af kortere varighed. Brug PowerPoint som den er eller tilpas den efter dit behov. 

PowerPoint til Akutmodtagelser

PowerPoint til Traumecentret

Quiz dine kolleger

Læg en quiz i frokoststuen og udlov en præmie til den kollega, der har svaret korrekt på alle spørgsmål. 

 

Quiz til Akutmodtagelser

Quiz til Traumecentret 

Hospitalet 

Lav en stand i hospitalets forhal

På standen kan du 'tage snakken' om organdonation med patienter, pårørende og hospitalspersonale. Du kan f.eks. uddele kuglepenne, flag og donorfoldere. 

Stand med forskelligt oplysningsmateriale om organdonation

Lav opslag på sociale medier eller infoskærme

Vi har lavet fire forskellige opslag (GIF'er, som er en kort video, der kører i ring), som du kan poste på egne eller hospitalets sociale medier eller infoskærme. Opslagene er en effektiv måde at nå ud til mange med budskabet om at 'Tage snakken'.

Opslag sociale medier

15 facts om organdonation

I denne pjece har vi samlet 15 facts om organdonation. Du kan printe pjecen og bruge den som afsæt for en dialog om organdonation enten med kolleger eller patienter og besøgende. 

15 facts om organdonation

Quiz til patienter, pårørende og hospitalspersonale

Det er altid sjovt at quizze. Denne quiz har fokus på organdonation, og de misforståelser der ofte er forbundet hermed. Uddel den til patienter, pårørende og hospitalspersonale, der ikke arbejder med organdonation. Der er to forskellige quizzer, og du kan vælge om der skal være mulighed for at opgive kontaktoplysninger eller ej. 

 

  1. Quiz om organdonation med kontaktoplysninger 
    Quiz om organdonation uden kontaktoplysninger

  2. Quiz om levende donation med kontakoplysninger
    Quiz om levende donation uden kontaktolysninger
Quiz om organdonation
Erfaringer fra donationsansvarlige nøglepersoner

Donationsansvarlig nøgleperson i Region Sjælland

"Vi har prøvet lidt at hvert på vores hospital. Vi har god erfaring med at have en stand i forhallen, men vi har også været med en karavane rundt på forskellige afdelinger på hospitalet. Det giver god mening, at sætte fokus på organdonation op til Organdonationsdagen, det giver også mig noget som sundhedsprofessionel at tale med borgerne."

 

Donationsansvarlig nøgleperson i Region Midtjylland

"Jeg har brugt quizzen til det sundhedsfaglige personale til at undersøge mine kollegers vidensniveau og afdække, om der eventuelt er et behov for undervisning i afdelingen."

Mange frivillige og  sundhedsfagligt personale har allerede taget initiativ til forskellige aktiviteter og initiativer i deres lokalområde.