Islam og organdonation

Hvad siger islam til organdonation? Hvilke organer må muslimer donere? Og må jeg modtage organer fra andre? Spørgsmålene kan være mange. Vi sætter derfor fokus på islam og organdonation.

På verdensplan er der omkring 100 fatwaer – religiøse vejledninger –  der omtaler organdonation og islam. Majoriteten af muslimske lærde er enige om, at organdonation er en barmhjertighedsgerning og dermed en dyd, som er helt i tråd med islam. Der er dog også muslimer, som ikke går ind for organdonation, fordi de ser kroppen som hellig.  

Danske muslimer og organdonation

Imam Naveed Baig stiller skarpt på islam og organdonation, og fortæller om de spørgsmål, han ofte får af danske muslimer.  

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om din holdning til organdonation i forhold til islam, kan du altid kontakte din lokale imam for at drøfte emnet.

Tid til afsked 

Organdonation foregår på en måde, så der er tid og mulighed for at tage afsked med afdøde. Det er ligeledes muligt at afholde begravelse som ved et hvert andet dødsfald.

 

Nogle pårørende vil gerne udføre et ritual, når deres familiemedlem afgår ved døden. Ritualer er fastlagte handlinger, der knytter sig til højdepunkter og overgange i livet. Ritualer kan hjælpe os med at håndtere store livsbegivenheder, fordi de tilbyder en ramme, som alle kender og kan handle efter midt i en ny livssituation. Det kan eksempelvis være at bede en særlig begravelsesbøn eller læse op fra koranen, eventuelt sammen med en imam. Der kan også være et ønske om at vaske afdøde. Disse ritualer er også mulige at udføre, hvis afdøde skal donere sine organer. 

 

Læs mere om afskeden

 

Viden om organdonation

Få information om organdonation og læs personlige beretninger fra danskere, som har haft organdonation tæt inde på livet.

Viden om organdonation