Mogens Vilien

Jeg har fået en ny nyre og et aktivt familieliv med mine børn og børnebørn.

Mogens Vilien

Da jeg var 45 år, opdager lægerne ved et tilfælde, at jeg har en nyresygdom. Sygdommen vil i løbet af nogle år gradvist svække mine nyrer og med tiden føre til total nyresvigt.

 

Det første, jeg tænker på er, om jeg stadig kan være en god mand for min kone og en god far for mine to døtre på 10 og 14 år. Hvordan vil det gå, når sygdommen begynder at svække mig, og når jeg skal i dialyse? Det næste, jeg tænker, er, hvor længe kan jeg fortsætte mit spændende arbejde som speciallæge i mave-tarmsygdomme?

 

I de følgende år bliver min nyrefunktion ganske rigtigt dårligere. Mit håb om en nyretransplantation, når nyrerne svigter helt, er et lille lys i fremtiden, som hjælper med at holde modet oppe for mig og min nære familie.

 

Og jeg er så heldig, som man kan være. En dag bliver jeg pludselig ringet op af en læge, lige inden jeg skulle have været i min første dialyse. Hun fortæller, at de har en nyre til mig, hvis blodprøverne ellers er i orden. Det er de! Transplantationen i 1998 forløber fint, og jeg har haft et ukompliceret forløb lige siden. Funktionen af min nye nyre aftager en smule med tiden, men der er til en del år endnu.

 

I de gode år, som nyretransplantationen har givet mig, har jeg haft et aktivt familieliv, set mine børn blive voksne og nydt at være en god og kærlig morfar for mine fem børnebørn. Og jeg kan fortsat passe mit arbejde som overlæge på en medicinsk afdeling.

 

Som læge og nyretransplanteret har jeg både en privat og professionel tilgang til emnet transplantation. Når jeg holder foredrag, kan jeg fortælle om de overvejelser og spekulationer, som jeg og mine nærmeste har haft i forbindelse med det at modtage et organ fra en anden person og det at leve med og vænne sig til risikoen for at blive syg igen.

 

Jeg kan også fortælle om, hvordan muligheden for organtransplantation i Danmark er startet i 1950-erne, hvilke store tekniske, medicinske, etiske og lovgivningsmæssige udfordringer, der har været frem til i dag. Og jeg lægger megen vægt på at formidle en dialog om de problemer og overvejelser, der knytter sig til organdonation og transplantation.

 

Kontakt

Navn: Mogens Vilien
Bopæl: 1402 København
E-mail: m.vilien@dadlnet.dk