Organdonation kan give stor mening for nogle pårørende

Vi gør alt for at redde patienten. Men kan vi ikke gøre det, så er vores fornemste opgave at hjælpe de pårørende på vej i den svære afsked. Her har jeg oplevet, at organdonation kan give stor mening for nogle mennesker.

Vi gør alt for at redde patienter

Jeg har arbejdet i 23 år på neurointensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital. Vi gør alt for at redde de patienter, der kommer ind på afdelingen. Men kan vi ikke gøre det, så er vores fornemste opgave at hjælpe de pårørende på vej i den svære afsked. Og her har jeg oplevet, at organdonation giver stor mening for nogle mennesker. 

 

Jeg er også udrykningssygeplejerske. Det vil sige, at jeg tager ud til hospitaler i regionen, hvis der er et donationsforløb. Her hjælper jeg med at give den bedst mulige pleje for at bevare organerne til transplantation, og jeg deltager i samtalen med de pårørende om organdonation. 

En trøst i sorgen

I arbejdet med organdonation tænker jeg selvfølgelig enormt meget på de personer, der står på venteliste og kan få nye organer. Men der, hvor jeg står, der ser jeg de familier, som får en trøst i sorgen – at de trods alt kan sige, “vi hjælper nogen”. Den trøst, de trods alt får, er med til at gøre mit arbejde meningsfyldt.

Jeg kan se, at i de familier, hvor den afdøde har taget stilling til enten ja eller nej til organdonation, der giver familien sig selv lov til at være i nuet, giver sig lov til at være kede af det, giver sig selv lov til at tage afsked med den døde.

Et meningsfyldt arbejde

De fleste af mine venner og bekendte ved, at det er et område, som fylder meget for mig. Jeg er flere gange taget af sted fra middage, fordi jeg skal på udrykning til et organdonationsforløb. Engang tog jeg af sted fra en nytårsaften. Da mine venner og familie så mig igen, sagde de: “Det er godt, du tog af sted. Ellers havde du slet ikke været til stede.” Det, jeg brænder for, er at være til stede og tage vare på donorplejen og de pårørende.