Registrér dig

Én donor kan redde op til syv liv

Som organdonor kan du redde op til syv personer med dine organer: hjerte, lunger, lever, nyrer og bugspytkirtel.

Leveren kan deles i to til et barn og en voksen. Bugspytkirtlen transplanteres sammen med en nyre. Lungerne transplanteres sammen.

Organdonation i Danmark

Siden 1960’erne har det været muligt at transplantere en nyre fra afdøde i Danmark. Efter indførelsen af hjernedødskriteriet i 1990 blev det muligt i Danmark også at transplantere hjerte, lever og lunger fra afdøde. Det er som levende også muligt at donere én nyre til en nyresyg person.

Danmark deltager i et internationalt samarbejde om organdonation med de andre nordiske lande gennem Scandiatransplant. Samarbejdet gør det muligt at udveksle organer, hvis en patient har et særligt akut behov, eller hvis der er organer, som ikke har en umiddelbar modtager i samme land.

I Danmark har organdonation en stor opbakning i befolkningen – den seneste undersøgelse viser, at 87% af befolkningen er positive overfor organdonation. I forhold til de øvrige lande i Europa er danskerne blandt de mest positive overfor organdonation. Vi har dog ikke ligeså høje donations-rater, det vil sige antal donationer per millioner indbyggere, som vores nordiske nabolande.

Derfor arbejder vi i Danmark hårdt på både at oplyse og opfordre befolkningen til at tage stilling. Vi uddanner også sundheds-personalet til at tale med de pårørende om organdonation.

Informeret samtykke

I Danmark anvender vi informeret samtykke til organdonation. Det betyder, at du selv eller din familie skal give tilladelse til organdonation.

Hvis organdonation bliver en mulighed for dig, og du ikke har taget stilling, er det din familie, som skal tage beslutningen for dig. Det er en svær beslutning at overlade til sin familie, som er i sorg. Derfor opfordrer vi til, at du tager stilling til organdonation, mens du lever.