Flere får mulighed for at donere organer efter deres død

Der er i Danmark indført en ny praksis i forbindelse med organdonation, som gør, at afdøde nu kan donere organer, efter døden er konstateret ved uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed (cirkulatorisk død).

Hvorfor indfører vi donation efter cirkulatorisk død?

Organdonationsområdet i Danmark skal styrkes, og det kan organdonation efter cirkulatorisk død (DCD) bidrage til. Indførelsen af DCD betyder, at flere alvorligt syge mennesker får mulighed for at blive transplanteret med et nyt organ, som kan redde deres liv. Samtidig kan man også efterkomme flere danskeres ønske om at donere organer efter deres død.

Hør også donationsansvarlig læge Preben Sørensen forklare, hvorfor vi indfører donation efter cirkulatorisk død, og hvilken betydning det kan få. 

Erfaringer fra udlandet

Donation efter cirkulatorisk død er indført i 15 lande i Europa. 

 

Se hvad erfaringerne fra udlandet viser

Europakort

Forudsætninger for organdonation efter cirkulatorisk død

 

Uanset om der er tale om organdonation efter hjernedød eller efter cirkulatorisk død, er det en forudsætning, at man:

 

- Dør af en stor skade i hjernen

- Er i respirator

- Er indlagt på hospitalet på intensivafdelingen

 

Op til dødens konstatering har læger og sygeplejersker gjort alt, hvad de kan for at redde patientens liv, men trods behandlingen har det ikke været muligt, og patienten dør. Først herefter kan organdonation blive en mulighed.

Hvem kan blive organdonor efter cirkulatorisk død? 

Patienter, som kan donere organer efter cirkulatorisk død, er patienter, som dør af svære skader i hjernen, mens de er indlagt på en intensivafdeling. Derudover skal de enten selv eller deres pårørende have udtrykt ønske om at donere organer efter deres død. Organerne skal også være egnede til transplantation.  

 

57-årige Poul er en fiktiv person, som er et klassisk eksempel på en patient, der kan komme i betragtning til at donere organer efter cirkulatorisk død. 

 

Læs historien om Poul 

Stor opbakning til organdonation

Sundhedsstyrelsen har fået lavet en undersøgelse, der viser, at danskerne generelt er positive over for organdonation. Det gælder også over for organdonation efter cirkulatorisk død. 

 

Se mere om undersøgelsens resultater

Lup

Arbejder du professionelt med organdonation?

Hvis du arbejder på en af landets intensivafdelinger, og organdonation er en del af dit arbejde, kan du hente undervisningsmaterialer, vejledninger og checklister til brug i DCD-forløb.  

Webinar om DCD

Havde du ikke mulighed for at deltage i Dansk Center for Organdonations webinar om cirkulatorisk død (DCD), så kan du se det, når det passer dig.

Webinaret er målrettet sundhedsfagligt personale, men alle med interesse for DCD kan se med. 

Ofte stillede spørgsmål om DCD

Hvad er donation efter cirkulatorisk død (DCD), hvorfor indfører vi det i Danmark, og hvem er de potentielle donorer. Spørgsmålene kan være mange. Vi har derfor samlet en række svar på ofte stillede spørgsmål om DCD.

 

Få svar på ofte stillede spørgsmål om DCD

Har du taget stilling til organdonation?

Det spørgsmål stiller Sundhedsstyrelsen danskerne i en kampagne, der sætter fokus på organdonation og danskernes stillingtagen. Du kan blandt andet se filmen 'Sådan tager du stilling' og få gode råd til at tage snakken om organdonation.

 

Gå til: Har du taget stilling til organdonation?