Registrér dig

Hjernedødskriteriet

Vi har to dødskriterier: Hjertedød og hjernedød. Langt de fleste mennesker hjertedør. Her holder hjertet holder op med at slå, og vejrtrækningen standser. I de tilfælde, hvor hjernen dør først, kan organdonation blive en mulighed.

150 – 200 tilfælde af hjernedød om året

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der i Danmark omkring 150-200 tilfælde om året, hvor hjernen dør først. Når der kun er så få, der potentielt kan blive organdonorer, er det vigtigt, at alle tilkendegiver deres holdning til organdonation.

Når man er hjernedød, er man død

En hjernedød er ikke en bevidstløs, der kan vågne igen. Hjernedød er en uoprettelig tilstand. Den hjernedøde er død og kan ikke mærke noget – der er hverken tanker eller følelser, da tanker og følelser ikke eksisterer i en død hjerne. Den hjernedøde er tilkoblet en respirator, som gør, at hjertet stadig kan slå, og vejrtrækningen kan holdes igang, selvom hjernen er død.

Den intensive behandling med respirator, væske og medicin gør det muligt at holde organerne i live, så organerne kan doneres til et andet menneske. Hvis lægerne stopper med at behandle organerne, vil den hjernedødes hjerte og vejrtrækning straks stoppe.

Spørgsmål og svar om hjernedød

Kan jeg vågne op igen?
Hvad siger loven?
Må de pårørende være med?
Hjernedødsundersøgelsen

Film: Hjernedød – er man så rigtig død?

Sundhedsstyrelsen har lavet en film om organdonation og hjernedød. Filmen skal ses med lyd. Filmens fakta er baseret på tal fra 2016.