31.01.2021

2020 blev året med flest organdonationer

124 afdøde danskere donerede deres organer i 2020, som dermed er året med flest organdonationer.

Landets intensivafdelinger har ikke kun haft travlt med at behandle de mange Covid-19 patienter. De har også haft 124 andre patienter og deres pårørende, som sagde ja til organdonation efter patientens død. Det er 22 procent flere end i 2019, hvor der var 102 organdonorer.

 

Centerleder i Dansk Center for Organdonation, Helle Haubro Andersen finder det yderst positivt, at Corona-situationen ikke har haft indflydelse på donationsarbejdet på hospitalerne:

"I mange andre lande - også i norden - kan vi se, at antallet af donorer har været påvirket af Covid-19. Det gælder ikke i Danmark, selvom arbejdet foregår på intensivafdelingerne, hvor man også behandler patienter med Covid-19. Danske hospitaler har opbygget en høj grad af professionalisme hvad angår organdonation, hvilket de 124 donorer afspejler. Når man kan nå et rekordhøjt antal donorer i så kritisk en situation, så viser det, at strukturerne og organiseringen omkring organdonation på intensivafdelingerne er meget robuste. Personalet kan det her. De får identificeret potentielle donorer, talt med de pårørende og gennemført donationen, hvis det er det, der skal ske,” siger Helle Haubro Andersen.

 

Alder er ingen hindring for organdonation

I 2020 var den ældste donor 85 år, så alder er ikke i sig selv en diskvalifikation i forhold til organdonation. I det hele taget er der flere og flere ældre, der bliver organdonorer. I 2020 var 22 procent af donorerne over 70 år. Til sammenligning var kun 8 procent af donorerne over 70 år i 2014. Derfor er det vigtigt, at man tager stilling til organdonation uanset alder.

 

Få mere viden om organdonorerne i 2020

Flest nyredonationer

Nyren er det organ, der bliver doneret flest af, og i 2020 modtog 200 danske patienter nyrer fra afdøde donorer. Hertil kommer 78 patienter, som fik nyrer fra levende donorer, så det samlede antal patienter, som har modtaget en ny nyre i 2020 er 278. Samtidig døde 11 patienter, mens de stod på venteliste til en ny nyre, hvilket er det laveste antal i 10 år.

 

Se hvilke organer der er donoret i 2020

Mange donationer har betydet et nyt liv for modtagerne

I alt var der 403 danskere, som i 2020 modtog et nyt organ fra danske eller udenlandske donorer, og dermed fik de en ny chance i livet. Udover de 78 nyredonationer fra levende donorer, har der for første gang i Danmark også været levende leverdonation. Tre forældre har nemlig doneret en del deres lever til hver deres barn. Leveren vokser sig herefter stor sammen med barnet.

 

Læs mere om organmodtagerne

 

Du kan desuden også finde tal om personer på venteliste og danskerne stillingtagen til organdonation.