Undersøgelser og rapporter
Du er velkommen til at henvise til viden fra undersøgelserne og rapporterne i eksempelvis pressehistorier og studieopgaver. Husk blot kildehenvisning.
Formodet samtykke til organdonation
En undersøgelse af, om samtykkemodellen påvirker borgernes holdning og stillingtagen til organdonation.
Rapporten belyser dette. Mere specifikt undersøges om samtykkemodellen har betydning for, i hvor høj grad befolkninger har kendskab til organdonation, og om flere registrerer sig ved formodet samtykke.
Rapporten belyser også befolkningens holdning og stillingtagen til organdonation under formodet samtykke. Herunder om modellen gør det nemmere eller sværere for nogle grupper af personer at tage stilling.
Rapporten skal læses i sammenhæng med den tidligere offentliggjorte rapport om formodet samtykke fra maj 2021, der konstaterer, at der ikke er entydig evidens for, at formodet samtykke giver flere organer til transplantation.
|
|
Formodet samtykke til organdonation
I tvivl om organdonation
Organdonation
YouGov på vegne af Dansk Center for Organdonation, oktober 2018
YouGov har på vegne af Dansk Center for Organdonation gennemført en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt danskere over 18 år. Undersøgelsen viser, at over 80 procent af danskerne er grundlæggende for organdonation. Samtidig er 34 procent af de adspurgte i tvivl om, de vil være organdonorer.
|
|
Danskernes holdning til organdonation
Organdonation - Det Etiske Råds udtalelse om formodet og informeret samtykke
Organdonation – etiske overvejelser og anbefalinger