Unge og organdonation

Kan man blive organdonor, når man er ung? Kan man selv få brug for et organ? Hvem kan man snakke med om organdonation? Spørgsmålene kan være mange, men det er vigtigt, at man forholder sig til organdonation uanset alder.

Kan unge blive organdonor?

Ja, alle kan blive organdonor uanset alder.
Siden juli 2019 har alle, der er fyldt 15 år, også haft mulighed for at registrere deres holdning til organdonation i Organdonorregistret.

 

Skulle det ske, at du får en alvorlig hjerneskade og dør, før du fylder 18 år, er det dine forældre, der skal tage den endelige beslutning. Her kan det dog være en hjælp, hvis du har registreret din holdning, så de ved, hvad dit eget ønske var.

Unges registreringer i Organdonorregistret

0
unge
har taget stilling til organdonation.

Hvorfor har unge svært ved at tage stilling til organdonation?

Undersøgelser viser, at de primære årsager til, at få unge har registreret sig i Organdonorregistret er: 

Når livet bliver sat på stand by

Mød to unge, der har organdonation tæt inde på livet, og hør, hvordan deres liv blev vendt op og ned, da de blev alvorligt syge. 

 

 

Caroline venter på et organ

Caroline er leversyg og venter på en ny lever. Hør hende fortælle om, når livet er sat på stand by. 

Amalie fik et nyt liv takket være en organdonor

Amalie blev mere og mere syg, mens hun gik i gymnasiet. Nye lunger var den eneste måde, hun kunne overleve på. Hør Amalie fortælle om, hvordan hun oplevede at få livet igen. 

Året efter videoen er optaget, afstødte Amalies krop desværre de nye lunger. Amalie havde accepteret, at livet kun var hende til låns, og derfor sørgede hun for, at hvert eneste sekund blev levet til fulde, inden hun sov stille ind i august 2022.

 

Amalie var et forbillede for unge med organsvigt, og de har efterfølgende stiftet en gruppe i Amalies navn 'Vilslev-gruppen', der sætter fokus på unge, der venter på et nyt organ eller lever med et. 

Samtale kan give afklaring 

Vi ved, at det giver afklaring at tale om organdonation. Tal derfor med dine nærmeste om organdonation, så de kender din holdning.  

 

Hør hvordan gymnasieeleven Astrid oplevede, at tage snakken om organdonation med sin familie.

Hjælp til samtalen 

Hvordan taler man sammen om organdonation? Få hjælp med to sjove, nemme 'samtalestartere'.

Et spil for to, der er klar til at tale om en vigtig sag

Et spil for to, der er klar til at tale om en vigtig sag

Dilemmaspillet er udviklet til dig, der gerne vil tale med en af dine nærmeste om organdonation. Måske synes du, at det er svært at finde den rigtige anledning? Eller måske har du bare svært ved at få startet samtalen – for hvor skal du egentlig begynde?

Test familiens, vennernes eller kollegernes viden om organdonation

Test familiens, vennernes eller kollegernes viden om organdonation

Mangler du en god anledning til at få talt om organdonation? Start med at teste din viden, inden du starter samtalen med familie, venner eller kollegaer.

 

 

 

Når død giver liv - organdonation i undervisningen

 

 

Fra undersøgelser ved vi, at unge er interesserede i emnet organdonation, men de har begrænset viden, og finder det svært at tage stilling til. Derfor har Dansk Center for Organdonation udarbejdet undervisningsmateriale, som er målrettet unge.  

 

'Når død giver liv - organdonation i undervisningen' er skrevet af lærebogsforfattere, som alle er erfarne undervisere. De har haft fokus på at skræddersy indholdet til gymnasieelever, og bogen kan bruges i mange af gymnasiernes fag. Det er en iBog, som er fyldt med illustrationer, animationer, videoer, praktiske øvelser og opgaver, og den inviterer til dialog og refleksion. 


Læs mere iBogen som er frit tilgængelig for alle 

 

 

 

 

 

Tag stilling
Du kan tage stilling til organdonation på tre lige juridisk gyldige måder
Organdonorregisteret:

Organdonorregisteret:

Login på sundhed.dk med dit NemId og registrér dit valg

Donorkort:

Donorkort:

På donorkort, som du selv skal bære på dig

Mundligt:

Mundligt:

Mundligt til dine pårørende.

Fortæl din familie, hvad du ønsker, så de kan følge dine ønsker.