Lovgivning og organisering
Man må fjerne organer fra døde, når der er givet et udtrykkeligt tilsagn fra den døde eller de pårørende.
Hvis ingen har givet tilladelse, eller de pårørende trækker deres tilsagn tilbage, må organer ikke fjernes.
Det er forbudt at handle med organer. Dette gælder både salg og køb af organer.
Læs mere i love og bekendtgørelser
- Bekendtgørelse om dødens konstatering ved uopretteligt ophør af al hjernefunktion
Beskriver regler for konstatering af hjernedød og hvem, der skal udføre hjernedødsundersøgelserne. - Lov om kvalitets og sikkerhedskrav ved håndtering af menneskelige organer til transplantation
Beskriver krav til samtykke, og sikkerhed i forbindelse med transplantation, samt udveksling af organer mellem lande. - Sundhedsloven
Kapitel 54 og 55 beskriver dødens konstatering, ligsyn m.v. - Bekendtgørelse af sundhedsloven
Beskriver regler for samtykke til transplantation fra levende og afdøde, og regler for hvem der må foretage transplantation. - Lov om ændring af Sundhedsloven
Beskriver lovændring for ændring af aldersgrænsen for stillingtagen (15-17-årige også) samt forskning i forbindelse med transplantation.
- Vejledning om samtykke til transplantation fra afdøde personer
En vejledning til læger og sygeplejerske omkring samtykke til organdonation/transplantation.
Den nationale organisering af organdonation
Videnscentret Dansk Center for Organdonation samarbejder med landets hospitaler om at sikre, at de patienter, der er mulige donorer, bliver identificeret og får muligheden for at donere.
Centret uddanner sundhedspersonalet på de relevante afdelinger og arbejder målrettet med at afklare organisatoriske arbejdsgange og lignende, som kan være en hindring for, at organdonation bliver gennemført.
Ved alle donationsforløb i Danmark deltager en specialuddannet sygeplejerske fra et af landets Universitetshospitaler.
Sygeplejerskerne er en del af et nationalt korps, som rykker ud i den enkelte afdeling, når der er en mulig donor. Her giver sygeplejersken faglig støtte med sine særlige kompetencer og erfaring på området.
Centret tager også del i det befolkningsrettede arbejde omkring organdonation i tæt samarbejde med Sundhedsstyrelsen og relevante patientforeninger.
Arbejdet med transplantation
I Danmark har vi tre transplantationscentre på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Rigshospitalet.
Når der er en mulig donor på en af landets intensivafdelinger, ringer intensivafdelingen til en transplantationskoordinator på ét af de tre centre.
Det er transplantationskoordinatoren, som kan slå op, om patienten er registreret som organdonor i Organdonorregistret. Det er også koordinatoren, som ringer og koordinerer med de transplantationslæger, der har patienter på venteliste til et nyt organ og organiserer donoroperationen.
Internationalt samarbejde
Danmark deltager i et internationalt samarbejde om organdonation med de andre nordiske lande gennem Scandiatransplant.
Samarbejdet gør det muligt at udveksle organer, hvis en patient har et særligt akut behov, eller hvis der er organer, som ikke har en umiddelbar modtager i samme land.
