En særlig eftermiddag for pårørende til organdonorer

Dansk Center for Organdonation afholder hvert år en særlig eftermiddag for pårørende til organdonorer.

Vi mindes donorerne og takker de pårørende

Dansk Center for Organdonation afholder hvert år et arrangement for pårørende til afdøde organdonorer. Arrangementet afholdes i Aarhus, men er for pårørende i hele landet. Formålet med dagen er at mindes donorerne og takke familierne for, at de traf eller støttede op om en vigtig beslutning i en vanskelig situation.

 

Der er også mulighed for at møde og dele synspunkter med andre pårørende, som har stået i en tilsvarende situation, og møde en person, som har modtaget et organ. Der deltager også personale som har viden og erfaring med organdonation, og som gerne svarer på spørgsmål. 

Hvad siger tidligere deltagere om dagen? 

Hør to tidligere deltagere på Dansk Center for Organdonations pårørendedag fortælle om deres oplevelse med at deltage i dagen. 

“Hvor var det dejligt at møde andre pårørende og få sat ord på at de tanker, man går med efterfølgende, er helt normale – at man ikke bare slipper det, netop fordi det er anderledes end ved et almindeligt dødsfald”,


– sagde kvinde, der har mistet sin mor.

“Det der trøstede os i vores sorg var netop at vores mor og mormor kunne hjælpe andre, nu hun ikke kunne blive hos os. Dengang sagde vi til mine to drenge at deres mormor var en vaskeægte superhelt i himlen, og sådan ser vi hende stadigvæk”


– sagde kvinde, der har mistet sin mor.

En vigtig del af indsatsen overfor pårørende

 

Pårørendedagen er ét af i alt 23 initiativer i den Nationale Handlingsplan for Organdonation, som Folketinget vedtog i 2014 for at styrke området. Da organdonation kan være en stor beslutning at skulle tage stilling til midt i en svær situation, er det vigtigt, at der sikres gode rammer for de pårørende. Pårørendedagen er en vigtig del af Dansk Center for Organdonations indsats overfor de pårørende. Blandt de øvrige initiativer for pårørende er tilbuddet om en opfølgende samtale med hospitalet og denne online informationsside for pårørende.

Organdonation og transplantation berører mange mennesker. Læs deres historier.
Billede af Per Clausen, pårørende til en afdød donor
Billede af Per Clausen, pårørende til en afdød donor
Per Clausen
Pårørende til en afdød donor
“Hver sommer indsender jeg et musikønske til P4. Det er min hilsen til Birgitte. Men også til de fire mennesker, der reddede livet med Birgittes organer.”
Læs hele historien
Martin Green i cykeltøj med sin mountainbike
Martin Green i cykeltøj med sin mountainbike
Martin Green
Transplanteret
“Jeg falder om. Leverkoma. To døgn senere vågner jeg på sygehuset. Jeg var ved at dø – min lever havde svigtet og sendt mig direkte i koma.”
Læs hele historien
Sygeplejerske Dorthe Jensen
Sygeplejerske Dorthe Jensen
Charlotte Daugbjerg
Intensivsygeplejerske
“Vi gør alt for at redde patienten. Men kan vi ikke gøre det, så er vores fornemste opgave at hjælpe de pårørende på vej i den svære afsked. Her har jeg oplevet, at organdonation kan give stor mening for nogle mennesker.”
Læs hele historien