03.10.2022

Mange mangler viden om mulighederne for at registrere sig i Organdonorregistret

Kun 1 ud af 10 danskere ved, at man kan registrere sig i Organdonorregistret fra man er 15 år. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Dansk Center for Organdonation. Det kalder på mere information om emnet, hvilket er helt i tråd med Organdonationsdagen, der løber af stablen den 8. oktober.

Iben Ryd Nielsen og Jonas Steinmeier

 

 

 

 

Når patientforeninger, frivillige og sundhedsprofessionelle i hele landet markerer organdonationsugen i uge 40, er det som altid med budskabet "Tag snakken". Her vil de informere og gå i dialog om organdonation – i år med særligt fokus på unge og organdonation. Alle danskere over 15 år kan registrere deres beslutning om organdonation i Organdonorregistret, men den nye undersøgelse viser, at kun 11 procent af alle danskere ved det. For de 15 – 19-årige ved 1 ud af 3, at de har muligheden allerede fra de fylder 15 år.

 

"Undersøgelsen bekræfter, at der er behov for mere oplysning om organdonation. Derfor er det meget positivt, at netop de unge i denne aldersgruppe faktisk gerne vil vide mere. Og det er vigtigt, at unge og organdonation bliver sat på dagsordenen i forbindelse med Organdonationsdagen, men også rundt om i klasselokalerne og hjemme ved middagsbordene, så de unge og deres forældre får talt om og forholdt sig til organdonation", siger Helle Haubro Andersen, centerleder i Dansk Center for Organdonation.

 

I gymnasiet kan eleverne og deres lærere arbejde med organdonation via den digitale iBog "Når død giver liv", som giver mulighed for at inddrage emnet i undervisningen i 11 fag. Her lægges op til dialog og debat, og ideen er, at det kan inspirere til at lade snakken fortsætte hjemme hos elevernes forældre. Det er der interesse for, idet 42 procent af de 15-19-årige, ifølge undersøgelsen, har talt med deres forældre om organdonation.

 

Det kan være svært at tale om organdonation som ung

Én af de unge, som har talt om organdonation med sine forældre og har arbejdet med emnet i gymnasiet, er 18-årige Iben Rye Nielsen. I foråret valgte hun at skrive den afsluttende opgave i 3.g om organdonation. Selvom det har været nemt for Iben at forholde sig til og tale om emnet med sine forældre og venner, tror hun, at det kan være svært for andre unge.

"Jeg tror, at det er svært at forholde sig til organdonation, når man er ung, fordi det er svært at forestille sig sin egen død. Man synes jo, at man er helt udødelig, og man tænker ikke over, hvis der skulle ske noget alvorligt", siger Iben Rye Nielsen"

 

Det nytter noget

Hos familien Steinmeier har organdonation været et naturligt og nødvendigt emne i mange år. Sønnen Jonas blev født for 20 år siden med cystisk fibrose. Allerede som 10 årig stod det klart, at leveren var syg, og som 11 årig fik Jonas transplanteret en ny lever. I dag lever Jonas et liv, som i høj grad ligner andre unges liv takket være den nye lever og medicin. Kæreste, musik og arbejdet som lydmand fylder hverdagen for Jonas.

 

"Jeg tror ikke, jeg havde været her, hvis jeg ikke havde fået leveren. Så da jeg i skolen skulle skrive opgave om hverdagshelte, var det helt naturligt at skrive om den person, som har doneret sin lever til mig", fortæller Jonas med taknemmelighed i stemmen"

 

Fakta:

  • Den nationale Organdonationsdag markeres hvert år den 2. lørdag i oktober. Se arrangementer i hele landet.
  • I juli 2019 blev det muligt for 15-19 årige at registrere deres beslutning om organdonation i Organdonorregistret. Skulle det ske, at den unge får en alvorlig hjerneskade og dør, før vedkommende er fyldt 18 år, er det forældrene, der skal tage den endelige beslutning.
  • iBogen "Når død giver live – organdonation i undervisningen" blev offentliggjort i 2021 af Dansk Center for Organdonation. Bogen ligger online med gratis adgang for alle interesserede: Forside | Når død giver liv - Organdonation (organdonor.dk)
  • Den omtalte undersøgelse er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2000 CAWI-interview med danskere i alderen 15-79 år, i perioden 7. - 13. september 2022.

 

Yderligere information:

Pressemedarbejder i Dansk Center for Organdonation, Jette Stensgaard, jettst@rm.dk, 2370 8367

 

Dansk Center for Organdonation kan være behjælpelig med kontakt til Jonas Steinmeier eller andre lokale casepersoner, som på den ene eller anden måde har haft organdonation/organtransplantation tæt inde på livet.

 

Vedhæftet findes, ud over billeder af Iben og Jonas, to grafikker med henholdsvist tal fra Organdonorregistret og med fakta om, hvordan man kan give sin beslutning om organdonation til kende. Det er til fri afbenyttelse mod kreditering af Dansk Center for Organdonation.